שם עממי : זיקית מצויה , זיקית מובהקת .
שם מדעי : Chamaeleo chamaeleon
צילום : גיא פרננדס
תזונה : הזיקית ניזונה מחרקים בלבד , לשם כך זקוקה הזיקית ליכולת מיקוד ודיוק מעולה שבעזרתה תוכל לצוד חרקים , הכלים העומדים לרשותה :
2 עניים כשכל אחת פועלת באופן עצמאי כלי המאפשר לזיקית לאמוד את המרחק המדויק בינה לבין הטרף ולפגוע בו בול בעזרת הלשון שלה הנשלפת מתוך הלוע , אורך הלשון עד פעמיים מאורך הגוף של הזיקית , כלי מדהים אין ספק.
צילום : גיא פרננדס
לזיקית יכולת לשמור על שיווי משקל ואחיזה מעולה בזכות זנב שאורכו כאורך הגוף של הזיקית אצבעות שבנויות להחזקת ענפים עם ציפורניים לאחוז בהן , וכמובן הזנב הזה שיכול להתלפף על כל דבר.
זיקית בוגרת בתנוחה לא שגרתית ישנה על ענף. - צילום : גיא פרננדס
יכולות ההסוואה של הזיקית הן מדהימות בפני עצמם בזכות פגמנטים שיכולים לגרום לזיקית להחליף צבעים שיתאימו לכל מצב
למשל בלילה תשנה הנקבה את הצבע לגוון יותר חום בהיר והזכר לכיוון ירוק , כשהזיקית מבוהלת או מפוחדת תחליף את הצבע לשחור.
באמצע הלילה זיקיות בוגרות ומנוסות תמיד יעדיפו לטפס על עצים מסוימים וללכת לישון כשהן אוחזות טוב בענף את הפחות מנוסות וצעירות ניתן למצוא גם על סתם ענפים קטנים או צמחיה נמוכה ובגלל חוסר הניסיון רבות מהן לא שורדות ונטרפות על ידי זוחלים אחרים , עופות דורסים , תנים , שועלים וכו'... מתוך בקיעה של 40 אולי 2 יגיעו לבגרות.
אורך החיים של הזיקית הוא עד 3 שנים , בשנה השלישית הנקבה תטיל את הביצים שלה ותדעך בהדרגה עד שתמות מתשישות.
הזיקיות מאד רגישות לנושאי הדברה חקלאית , שנועדה לשמור על שדות חקלאיים וגידולים חקלאיים מפני חרקים מזיקים שהם ניזונה הזיקית
כך שהדברת המזון שלהם יכול לפגוע בהן בגלל מחסור במזון או לגרום להן להרעלה מה שיפגע בהן ויהרוג אותן , אויבים נוספים שיש לזיקיות באזורים מיושבים מינים מתפרצים ומינים פולשים כגון : חתולים , עורבים , מיינות , תנים , וכו' . מינים אלה פוגעים במינים מקומיים בצורה אנושה ואף גרמו להעלמות מאזורים מסוימים בצורה מוחלטת.
זיקית צעירה שרק בקעה מהביצה , נאחזת בגבעול ובשבלול בכדי ללכת לישון. - צילום גיא פרננדס
תפוצה : המזרח התיכון , אירופה , אסיה.
רבייה : עד 40 ביצים לכל הטלה זמן עד הבקיעה מרגע ההטלה 8-10 חודשים.
מרגע הבקיעה האבקועים של הזיקית עצמאים וישרדו בזכות עצמם בלבד ללא השגחת ההורים.
צילום: גיא פרננדס